Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Privacy Notice

Dear Valued Client,

In line with the enforcement of the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”) in Malaysia, kindly take some time to read SDB Asset Management Sdn Bhd’s Privacy Notice below.

PRIVACY NOTICE

At the account opening stage or upon commencement of business relationship or at any time thereafter, SDB Asset Management Sdn Bhd may collect your personal data [(for individuals)/personal data of relevant individuals in your organization (for corporation)] for purposes of provision of services you have requested. This Privacy Notice applies to these individuals whose personal data are collected and processed by us (“data subject”). For the purpose of this Privacy Notice, the term “personal data” has the meaning prescribed by the Act as follows:-

“Personal Data” means any information in respect of commercial transactions, which:-

(a) is being processed wholly or partly by means of equipment operating automatically in response to instructions given for that purpose;

(b) is recorded with the intention that it should wholly or partly be processed by means of such equipment; or

(c)  is recorded as part of a relevant filing system or with the intention that it should form part of a relevant filing system,

that relates directly or indirectly to a data subject who is identified or identifiable from that information or from that and other information in the possession of a data user, including any sensitive personal data and expression of opinion about the data subject but does not include any information that is processed for the purpose of a credit reporting business carried on by a credit reporting agency under the Credit Reporting Agencies Act 2010.

We are committed to maintain the confidentiality, security and integrity of the personal data supplied by you. In line with the Act, this Privacy Notice aims to highlight the manner we deal with your personal data and choices available to you to access or limit our access to your personal data.

1. The types of personal data collected and processed by us may include information such as:-

  • Your name, nationality, date of birth, identity card/passport number, gender, resident status, marital status, address, contact number, email address, number of dependents, occupation details, income range, net worth, liability and source of fund/income;
  • Your personal data from regulators and governmental agencies; and
  • Such other relevant information which we may require in order to provide you with our services/products.

2. We collect your personal data for the following purposes:-

  • To assess your application for our services;
  • The provision of services requested by you including management of your investment and for facilitating daily operational processes;
  • To comply with legal or regulatory requirements or as directed by regulatory or government bodies;
  • For risk profiling and conducting money laundering and terrorism financing checks and other background checks;
  • To attend to your enquiries and generally to enable resolution of a concern or complaint;
  • For delivery of notices and statements; and
  • For such other purposes that is incidental or ancillary or in furtherance to the above purposes.

(collectively “the Purposes”)

The personal data collected will be retained by us for the duration permitted/required under Malaysian law, which may extend to periods after termination of your contractual relationship with us if it deems necessary to us.

3. We collect your personal data from various sources, including but not limited to:-

  • Information you have provided us;
  • Information in the public domain.

4. We maintain the security of your personal data as follows:-

  • We maintain adequate security control systems to safeguard the confidentiality and security of your personal data;
  • Access to your personal data by our staff is strictly on a need-to-know basis; and
  • Where we appoint third party service providers to provide services to us, we ensure that these third parties observe similar security measures as adopted by us.

5. We may disclose your personal data to:-

  • Our directors, officers and capital markets service representatives for purposes relating to your application and use of our services;
  • Our related, associated or affiliated companies;
  • Regulatory bodies such as Bank Negara Malaysia, Securities Commission, Bursa Malaysia Securities Berhad and other regulatory bodies which have oversight over us and our activities;
  • Any third party service provider who have been appointed by us to provide services to us whether in or outside Malaysia subject to sufficient security controls over the information;
  • Our auditors, lawyers, consultants and other advisors;
  • Parties authorized by you; and
  • Any other party to whom such disclosure is required by law or regulatory requirement or pursuant to a Court order

not with standing that any such persons may be outside Malaysia, for any of the above Purposes or any other purpose for which your personal data was to be disclosed at the time of its collection or any other purpose directly related to any of the above Purposes.

6. Your rights and choices

  • You have the right to access and request for correction of your personal data which is inaccurate, incomplete or not updated.
  • For the above purposes, please contact the personnel whose details are given in the contact information below. In accordance with the Act:-
    (a)    we may charge a fee for processing your request for access; and
    (b)   we may refuse to comply with your request for access or correction.
  • If you do not wish to receive marketing/advertisement/promotional materials from us, you have the right to request that we stop contacting you or sending you marketing/advertisement/promotional materials. Such request may be made via email to the contact personnel named below.
  • It is obligatory that you supply us with the personal data requested by us. If you choose not to supply us with your personal data or withdraw or limit the use of personal data, we may reject your application for the services requested or we may not be able to continue providing you with the services you have requested.

By providing to us your personal data, you hereby consent to the processing of your personal data in accordance with all of the foregoing.

7. Amendments and Contact

  • You will be notified of any material amendments to this Privacy Notice. Such notification may be mailed or emailed to you. If you continue to use our services, you shall be deemed to have agreed to accept such changes.
  • Complaints or enquiries relating to any matter concerning your personal data can be made to following personnel:-
    Attention to: Compliance Officer
    Mailing address: SDB Tower, 8th Floor, Block B, Wisma Tun Fuad Stephens, KM 2.4 Jalan Tuaran, Karamunsing, P.O.Box 13810, 88844 Kota Kinabalu, Sabah.
    Telephone No: 088-263216/7
    Fax No: 088-265216
    Email address: compliance@sdbam.com
  • If you are a corporation supplying personal data of your directors, shareholders and/or officers to us, please do ensure that you have obtained their consent and bring this Privacy Notice to the attention of your directors, shareholders and/or officers whose personal data you are supplying/have been supplied to us.

In the event of any inconsistency or conflict between the English version and the Bahasa Malaysia version of this Privacy Notice to Customer, the English version shall prevail.

Kepada Pelanggan Yang Dihormati,

Selaras dengan penguatkuasaan Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”) di Malaysia, sila ambil masa untuk membaca Notis Privasi berikut yang dikeluarkan oleh SDB Asset Management Sdn Bhd.

NOTIS PRIVASI

Bagi penyediaan perkhidmatan yang diminta pada peringkat pembukaan akaun atau permulaan hubungan perniagaan atau pada masa hadapan, SDB Asset Management Sdn Bhd akan megumpul data peribadi anda [(untuk individu) / data peribadi individu yang berkaitan dalam sesuatu organisasi (untuk korporasi)]. Notis Privasi ini berfungsi ke atas individu di mana data peribadinya dikumpul dan diproses oleh pihak kami (“subjek data”). Istilah “Data Peribadi” untuk tujuan Notis Privasi membawa maksud seperti yang termaktub dalam Akta seperti berikut:

“Data Peribadi” merangkumi sebarang maklumat berkaitan dengan transaksi komersial, di mana :-

a) Maklumat yang telah diproses secara keseluruhan atau sebahagian dengan menggunakan peralatan beroperasi secara automatik untuk bertindak atas arahan yang diberikan;

b) Maklumat yang telah dirakamkan supaya diproses secara keseluruhan atau sebahagian dengan menggunakan peralatan tersebut.

c) Maklumat yang telah dirakamkan sebagai sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan atau maklumat seharusnya menjadi sebahagian daripada sistem pemfailan yang berkaitan,

yang secara langsung atau tidak langsung berkaitan dengan subjek data di mana subjek data dikenalpasti atau boleh dikenalpasti daripada maklumat tersebut atau maklumat yang lain dalam pemilikan pengguna data, merangkumi data peribadi yang sensitif dan pendapat berkaitan dengan subjek data tetapi tidak merangkumi sebarang maklumat yang diproses untuk tujuan perniagaan laporan kredit yang diuruskan oleh Agensi Pelaporan Kredit yang tertakluk kepada Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010.

Pihak kami bertanggungjawab untuk mengekalkan maklumat sulit dan persendirian, keselamatan dan integriti atas maklumat yang dibekalkan oleh anda. Selaras dengan Akta ini, Notis Privasi ini bermatlamat untuk menyerlahkan langkah-langkah pihak kami menguruskan data peribadi anda dan pilihan yang sedia ada untuk anda mengakses dan menghadkan akses daripada pihak kami atas data peribadi anda.

1. Jenis-jenis data peribadi yang dikumpulkan and diproses oleh pihak kami termasuk:

  • Nama, kewarganegaraan, tarikh lahir, nombor kad pengenalan atau paspot, jantina, status permastautin, status perkahwinan, alamat, nombor telefon, alamat email, bilangan ahli keluarga yang bergantung kepada anda, maklumat pekerjaan, lingkungan pendapatan, nilai bersih, liabiliti, and sumber atau dana pendapatan;
  • Data peribadi anda daripada penguatkuasa dan agensi kerajaan; dan
  • Maklumat lain yang berkaitan yang diperlukan oleh pihak kami untuk memberi perkhidmatan atau jualan produk kepada anda.

2. Pihak kami mengumpul data peribadi anda untuk tujuan berikut :-

  • Untuk mengakses permohonan anda atas perkhidmatan oleh pihak kami;
  • Untuk perkhidmatan yang diminta oleh anda, termasuk pengurusan atas pelaburan dan memudahkan operasi pemprosesan harian;
  • Untuk mematuhi keperluan undang-undang dan peraturan atau seperti yang dinyatakan oleh penguatkuasa atau badan kerajaan;
  • Untuk profil risiko dan penyemakan pembiayaan wang haram serta keganasan dan lain-lain penyemakan latar belakang;
  • Untuk menjawab pertanyaan anda dan menyelesaikan aduan secara keseluruhan;
  • Untuk penghantaran notis-notis dan penyata-penyata; dan
  • Untuk tujuan-tujuan lain yang berkaitan atau dalam melaksanakan tujuan-tujuan yang berkaitan di atas.

(Secara kolektif “Tujuan-tujuan”)

Data peribadi yang dikumpul akan disimpan oleh pihak kami sepanjang tempoh yang dibenarkan atau seperti yang tertakluk dalam undang-undang Malaysia, di mana pihak kami berkuasa untuk melanjutkan tempoh tersebut selepas anda menamatkan kontrak dengan pihak kami sekiranya ia diperlukan.

3. Pihak kami berkuasa untuk mengumpul data peribadi anda daripada pelbagai sumber, termasuk tetapi tidak terhad kepada:-

  • Maklumat yang dibekalkan oleh anda;
  • Maklumat awam.

4. Kami menjaga keselamatan data peribadi anda seperti berikut:-

  • Pihak kami mengekalkan kawalan sistem keselamatan yang secukup-cukupnya untuk memastikan maklumat sulit dan persendirian serta keselamatan data peribadi anda.
  • Kakitangan pihak kami mengakses data peribadi anda atas keperluan sahaja; dan
  • Jikalau pihak kami melantik pihak ketiga untuk memberi perkhidmatan kepada pihak kami, pihak kami akan memastikan pihak ketiga mematuhi langkah keselamatan sepertimana yang dipatuhi oleh pihak kami.

5. Pihak kami boleh mendedahkan data peribadi anda kepada:-

  • Lembaga Pengarah, pegawai-pegawai dan wakil perkhidmatan pasaran modal yang berkaitan dengan permohonan anda dan penggunaan perkhidmatan daripada pihak kami.
  • Syarikat-syarikat yang berkaitan atau bergabung atau syarikat-syarikat sekutu dengan pihak kami;
  • Badan Penguatkuasa seperti Bank Negara Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bursa Malaysia Securiti Berhad dan badan penguatkuasa yang lain yang mengawal aktiviti pihak kami;
  • Pihak ketiga pembekal perkhidmatan yang dilantik oleh pihak kami untuk memberi perkhidmatan kepada pihak kami sama ada di dalam atau di luar Malaysia tertakluk kepada kawalan keselamatan yang mengcukupi atas maklumat yang dibekalkan;
  • Audit, peguambela dan peguamcara, pakar runding dan penasihat daripada pihak kami;
  • Pihak-pihak yang diberikan kuasa oleh anda; dan
  • Sesiapa yang memerlukan pendedahan maklumat atas arahan mahkamah atau atas keperluan undang-undang atau peraturan.

Sama ada orang tersebut di dalam atau di luar Malaysia, sama ada untuk tujuan-tujuan seperti yang dinyatakan di atas atau untuk tujuan-tujuan lain seperti pendedahan maklumat anda semasa dikumpul atau tujuan-tujuan lain yang berkaitan secara langsung dengan mana-mana tujuan seperti yang dinyatakan di atas.

6. Hak dan pilihan anda:-

  • Anda mempunyai hak untuk mengakses dan meminta untuk membuat pembetulan/ pengubahan atas data peribadi anda yang tidak tepat, tidak lengkap atau belum dikemaskinikan.
  • Untuk tujuan di atas, sila hubungi kakitangan seperti yang dinyatakan di bawah.
    Tertakluk kepada  Akta,
    (a) Pihak kami boleh mengenakan bayaran untuk memproses permintaan anda untuk akses; dan
    (b) Pihak kami berhak untuk menolak permintaan anda untuk mengakses atau membuat pembetulan.
  • Jikalau anda tidak berminat untuk menerima informasi pemasaran/pengiklanan/bahan promosi daripada pihak kami, anda berhak  membuat permintaan dari pihak kami supaya tidak menghantar bahan-bahan tersebut. Permintaan anda boleh dibuat melalui emel kepada kakitangan sepertimana nama yang tertera di bawah.
  • Anda adalah diwajibkan untuk membekal data peribadi anda jika diminta oleh pihak kami. Jikalau anda memilih untuk tidak membekalkan, menarikbalik atau menghadkan penggunaan data tersebut, pihak kami berhak untuk menolak permohonan anda dalam perkhidmatan yang diminta oleh anda atau pihak kami mungkin tidak dapat meneruskan untuk memberi perkhidmatan kepada anda seperti yang diminta.

Dengan membekalkan data peribadi anda kepada pihak kami, anda telah membenarkan pemprosesan data peribadi anda  berdasarkan semua perkara di atas.

7. Pindaan dan Nombor telefon

  • Anda akan dimaklumkan atas sebarang pindaan yang ketara dalam Notis Privasi. Notis akan dihantar melalui pos atau emel. Jikalau anda meneruskan penggunaan perkhidmatan yang diberi oleh pihak kami, anda akan dianggap bersetuju dan menerima pindaan tersebut.
  • Anda boleh membuat aduan atau pertanyaan mengenai sebarang perkara yang berkaitan dengan data peribadi anda melalui kakitangan sepertimana nama yang tertera di bawah:-
    Perhatian kepada: Pegawai Pematuhan
    Alamat Surat-Menyurat: SDB Tower, 8th Floor, Block B, Wisma Tun Fuad Stephens, KM 2.4 Jalan Tuaran, Karamunsing, P.O. Box 13810, 88844 Kota Kinabalu, Sabah.
    Nombor Telefon: 088-263216/7
    Nombor Faksmili: 088-265216
    Emel: compliance@sdbam.com
  • Jikalau anda adalah sebuah korporasi yang membekalkan data peribadi pengarah, pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai anda kepada pihak kami, sila pastikan anda telah mendapat kebenaran daripada pihak berkenaan dan membawa Notis Privasi ini untuk perhatian pengarah, pemegang saham dan/atau pegawai-pegawai yang anda telah membekalkan data peribadi mereka atau data peribadi mereka telah dibekalkan kepada pihak kami.

Sekiranya terdapat sebarang perbezaan atau konflik di antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia di dalam Notis Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan digunapakai.